Share This Article
Traditioneel Braziliaans eten is heerlijk, kleurrijk, divers en opwindend. Omdat Brazilië zo’n smeltkroes van kleuren en gewoonten is, varieert de keuken van regio tot regio, wat de diverse achtergronden en het uitgestrekte grondgebied van het land weerspiegelt.
De Braziliaanse keuken is sterk beïnvloed door de Portugese kolonisatie in de 16e eeuw, door slaven uit Afrika, door inheemse volkeren en door andere Europese, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen. Nadat de slavernij was afgeschaft, trok Brazilië Europeanen en Japanse immigranten aan om op de koffieplantages te werken – vandaag de dag is Brazilië met ongeveer 1,6 miljoen mensen ‘s werelds grootste gemeenschap van Japanse afstammelingen buiten Japan.
Deze instroom van immigranten bracht nog meer recepten en culinaire invloeden op de tafel van traditionele gerechten. Vanaf het moment dat u in het land aankomt, zult u zien dat Braziliaanse recepten met liefde worden bereid, en dat maaltijden meer zijn dan eenvoudige maaltijden – ze zijn een evenement. Hier zijn 12 van de beroemdste Braziliaanse gerechten die u moet proberen tijdens uw vakantie in Brazilië als u de kans krijgt.
Feijoada, Stoofpot van donkere bonen in een kleipot
- Feijoada
Feijoada, het beroemdste van alle Braziliaanse gerechten, wordt in alle uithoeken van het land gegeten. Deze rijke, hartige stoofpot bestaat uit zwarte bonen gekookt met verschillende soorten varkensvlees, aangevuld met tomaten, kool en wortels om de smaak af te ronden. Traditioneel wordt het gemaakt met langzaam gegaarde slachtafval, zoals de poten en oren. Het nationale gerecht van Brazilië wordt geserveerd met gebakken boerenkool vermengd met spekjes, rijst, farofa (geroosterd cassavemeel) en een schijfje sinaasappel.
- Feijoada
Farofa, Schaal met gebakken spek en ui met een laagje bloem
- Farofa
Beroemd om zijn kenmerkende rokerige smaak, is dit een heerlijk zout gerecht gemaakt van kleine stukjes spek gebakken met cassavebloem. Het wordt geserveerd met rijst en bonen, die de sappen absorberen en een extra textuur toevoegen aan een anders vrij papperige maaltijd. De recepten bevatten verschillende hoeveelheden zout, spek en kruiden en de consistentie van de farofa varieert sterk. Het kan worden gegeten als hoofd- of bijgerecht, wat bijzonder goed werkt bij een barbecue.
- Farofa
Moqueca de Camarão, Een kom dikke gele soep
- Moqueca de Camarão
Moqueca is een smakelijke langzaam gekookte stoofpot met garnalen of vis, kokosolie en melk met toegevoegde groenten, tomaten, uien en koriander, en wordt gloeiend heet geserveerd in een kleipot. Er zijn verschillende regionale variaties van dit gerecht. De naburige staten Baianos en Capixabas beweren allebei dat ze het gerecht hebben uitgevonden en serveren er heerlijke versies van.
- Moqueca de Camarão
Vatapá, Dikke bruine pasta in een kom
- Vatapá
Een dikke stoofpot uit Bahia, gemaakt van garnalen, brood, gemalen pinda’s, kokosmelk, palmolie en een mengsel van kruiden, die tot een gladde pasta wordt gestampt en gewoonlijk wordt gegeten met rijst en acarajé – een soort beignet van koe-erwten. Er zijn verschillende variaties van het gerecht, de garnalen kunnen worden vervangen door tonijn, kip, kabeljauw, of alleen groenten.
- Vatapá
Acarajé, Erten met zware ogen.
- Acarajé
Acarajé is een andere favoriet uit Bahia. Dit knapperige hapje wordt gemaakt van erwten met zwarte ogen, die worden gepureerd met gehakte uien en gefrituurd. Het is populair straatvoedsel.
- Acarajé
Pastel, Gefrituurde Pastel
- Pastel
Deze pasteitjes zijn gebogen of rechthoekig en gevuld met een vulling van bijvoorbeeld kaas, gemalen rundvlees en kip, maar ook met meer ongebruikelijke vullingen zoals palmhart en guavejam.
- Pastel
Empadão, Korstgebak gevuld met versnipperd vlees
9. Empadão
Een taart met schilferige korst gevuld met kip en een mix van groenten zoals maïs, palmharten en erwten. Rundvlees en garnalen worden soms gebruikt in plaats van kip. Het wordt vaak geserveerd tijdens familie lunches en diners in het weekend en op Braziliaanse feestdagen. Kleine versies van het gerecht worden meestal verkocht bij straatstalletjes.
Bolinho de Bacalhau. Balletjes gevuld met visvlees
- Bolinho de Bacalhau
Bolinho de Bacalhau betekent letterlijk “kleine kabeljauwbal”, en is een traditioneel Portugees recept dat diep geworteld is in Brazilië. Deze verrukkelijke vissnacks zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. De stukjes gezouten kabeljauw worden eerst gekookt voordat ze worden gefrituurd. Het is een zeer populair voorgerecht en is ook heerlijk als hoofdgerecht geserveerd met rijst en groenten.
- Bolinho de Bacalhau
Pão de queijo, Het Braziliaanse “kaasbrood”
Pão de queijo
Het Braziliaanse “kaasbrood” is afkomstig uit Minas Gerais, een regio in het zuiden. De lichte, luchtige gebakken kaasbroodjes werden populair in de jaren 1950, hoewel het recept al eeuwen oud is. Net als veel ander Braziliaans voedsel is deze snack afkomstig van tot slaaf gemaakte Afrikanen, die de cassavewortel eerst weken en schillen voordat ze het brood maken. Het deeg wordt gemaakt van cassavemeel en queijo Minas, een Braziliaanse zachte kaas. Ze kunnen op elk moment van de dag worden gegeten en zijn ook populair als ontbijt, geserveerd met kaas en jam.
Picanha, Vlees op de grill
- Picanha
Gebarbecued vlees is een Braziliaanse specialiteit. Picanha, een driehoekig stuk rundvlees dat afkomstig is van de kopspier, is het meest populaire deel en wordt gekruid met alleen zout voordat het perfect wordt gekookt. De steaks worden vaak in een hoefijzervorm gebogen, op een spies gestoken en boven een open vuur gebakken in de churrascarias (restaurants die vlees serveren op enorme zwaardachtige spiesen die boven een houtvuur worden gegrild). De dikke vetlaag wordt verkoold en het malse, roze, rokerige midden valt in je mond uit elkaar. Picanha is een van de hoogtepunten van een Braziliaanse barbecue.
- Picanha
Brigadeiro, Chocoladeballetjes met chocoladeschilfers
11. Brigadeiro
Brigadeiro is de Braziliaanse versie van de chocoladetruffel. Dit klassieke dessert wordt gemaakt van gecondenseerde melk, cacaopoeder en boter, en vervolgens in balletjes gevormd en bedekt met hagelslag. De traditionele brigadeiro is van melkchocolade, maar er zijn ook versies met witte chocolade. Ze zijn nog lekkerder dan ze worden gemaakt met een hele aardbei in het midden. Ze zijn genoemd naar de politieke figuur Brigadier Eduardo Gomes uit de jaren 1940 en zijn populair sinds de Tweede Wereldoorlog.
Canjica, Kom met zoete pap
- Canjica
Canjica is een zoete pap gemaakt van witte maïs, gekookt met melk, kokosmelk en suiker met daarbovenop kaneel. Het wordt gewoonlijk geserveerd tijdens de jaarlijkse winterfeesten in juni.
- Canjica