Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Braziliaans geld

7 leuke feiten over de Braziliaanse Real

Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Met een diverse bevolking en een levendige cultuur is het al lang een populaire toeristische bestemming voor reizigers van over de hele wereld. Brazilië is ook een groeiend economisch en cultureel punt op de wereld, met de Olympische Zomerspelen van 2016 en als thuisbasis voor verschillende energie- en bankbedrijven.

Of u nu van plan bent Brazilië te bezoeken om zakelijke redenen of voor uw volgende geweldige vakantie, u zult de Braziliaanse real (het meervoud daarvan is reais) nodig hebben. Lees verder voor alles wat u moet weten over de Braziliaanse munteenheid, van de beste deal tot weinig bekende feiten over de geschiedenis en het gebruik ervan.

Basisinformatie over de Braziliaanse munteenheid Real

Zoals de meeste moderne munteenheden bestaat de Braziliaanse real in munten en bankbiljetten. Het heeft ook een eigen valutacode die wordt gebruikt in de handel en bij het wisselen van vreemde valuta.

Valutacode: BRL
Afkorting: R$
Munten: 5, 10, 25 en 50 centavos, en R$1
Bankbiljetten: R$2, R$5, R$10, R$20, R$50, R$100, R$200

Een korte geschiedenis van de real en de Braziliaanse economie

Braziliaanse munt: voor- en achterkant van een Braziliaanse munt
De Portugezen importeerden hun taal en cultuur, samen met de Braziliaanse real, in de jaren 1600. Ongeveer drie eeuwen later, in 1942, verving het Braziliaanse volk de real door de cruzeiro.

Vernoemd naar het sterrenbeeld Zuiderkruis, evolueerde de cruzeiro verschillende keren voordat Brazilië hem in 1993 verving door de cruzeiro real. Inflatie, gestimuleerd door hoge overheidsuitgaven, was de belangrijkste reden voor deze snelle wisselkoersschommelingen.

In 1994 introduceerde president Itamar Franco het Plano Real, in het Engels bekend als het Real Plan, om de economie en de munt van Brazilië te stabiliseren. En voor het grootste deel beteugelde het Plano Real de ongebreidelde inflatie.

Sinds die tijd heeft de Braziliaanse economie echter te kampen gehad met andere uitdagingen. Volgens gegevens van de Wereldbank heeft COVID-19 een enorm effect gehad op de regionale economie. Naarmate de vaccinaties toenemen en de pandemie afneemt, hebben veel deskundigen goede hoop dat de economie van het land zich zal herstellen tot het niveau van voor de COVID.

De wisselkoers in Brazilië uitgelegd

U kunt valuta uit andere landen omrekenen in reais. U kunt bijvoorbeeld euro’s (EUR), Mexicaanse peso’s (MXN) of Amerikaanse dollars (USD) inwisselen tegen Braziliaanse valuta. Hoeveel reais u ontvangt, hangt af van de huidige wisselkoers.

Verschillende factoren bepalen de waarde voor het wisselen van valuta. Die factoren omvatten de stabiliteit van de regering, de regelgeving, de economie, de inflatie en de vraag naar buitenlandse valuta. De unieke geschiedenis en economie van Brazilië, evenals actuele gebeurtenissen, zullen voortdurend de wisselkoersen van de real bepalen.

Voordat u zich aan een ruil verbindt, moet u even de tijd nemen om meer te weten te komen over het omrekenen van Braziliaanse valuta.

7 feiten die u waarschijnlijk niet wist over de Braziliaanse real

Naast de fascinerende geschiedenis is er een overvloed aan weetjes over de real die reizigers naar Brazilië interessant kunnen vinden. Hier zijn zeven van de meest interessante feiten over de real.

 1. R$1-bankbiljetten zijn over het algemeen meer waard dan R$1-munten.
  Brazilië slaat nog steeds munten van één reaal en brengt ze in omloop. Ze zijn een handige en duurzame, zij het kleine, coupure van de Braziliaanse munt. Het R$1-biljet is echter sinds 2005 niet meer gedrukt, waardoor het schaars is en een verzamelobject is geworden.

Als u een R$1-biljet in goede staat vindt, kan het veel meer waard zijn dan het getal dat op het biljet staat. In één geval had een R$1 een geschatte marktwaarde van maar liefst R$275. Het behoeft geen betoog dat als u een R$1-biljet krijgt, u het niet moet uitgeven. Laat er een deskundige naar kijken.

 1. De Braziliaanse munt is in de 20e eeuw acht keer veranderd.
  Zoals hierboven aangegeven, zijn er veel veranderingen geweest in de Braziliaanse munt. Maar veel van die veranderingen vonden plaats in het relatief recente verleden. Sinds 1942 heeft Brazilië zijn munt acht keer veranderd, voornamelijk om de inflatie te bestrijden, die het land in de jaren negentig eindelijk beter onder controle kreeg.

In volgorde zijn de munteenheden die de afgelopen decennia in Brazilië zijn gebruikt:

De oude real (tot 1942)
Cruzeiro antigo (1942-1967)
Cruzeiro novo (1967-1970)
Cruzeiro (1970-1986)
Cruzado (1986-1989)
Cruzado novo (1989-1990)
Cruzeiro (1990-1993)
De nieuwe real (1994-heden)

 1. Let bij het uitschrijven van het bedrag of een betaling in reais op de decimalen.
  Bij veel valuta, waaronder USD en Canadese dollars (CAD), gebruikt u normaal gesproken een komma om het duizendtal te scheiden, en een punt (punt) om het decimaalteken aan te geven. Een Amerikaan zou bijvoorbeeld tweeduizend dollar en vijftig cent schrijven als: $2,000.50.
 2. De oorspronkelijke real (als munteenheid) kwam uit Portugal.
  Zoals zoveel andere delen van de Braziliaanse cultuur heeft de munt van het land zijn wortels in Portugal. Het woord “real” betekent eigenlijk “koninklijk” in het Portugees. De eerste echte munten werden geslagen van zilver en koper.

Aangezien Brazilië vanaf 1500 een Portugese kolonie was, was de real al vroeg de officiële munteenheid in de regio. Brazilië verklaarde zich op 7 september 1822 onafhankelijk van Portugal, maar bleef de real in een andere vorm als officiële munt gebruiken.

 1. De eerste Braziliaanse real werd echter niet door de Portugezen gedrukt.
  Hoewel Portugal de real als betaalmiddel invoerde, werden de eerste reais met de naam “real” in Brazilië gedrukt door Nederlandse kolonisten vanaf de eerste helft van de 17e eeuw.

Hoewel dit vandaag de dag misschien ongebruikelijk klinkt, waren de historische grenzen van Brazilië anders dan die van het hedendaagse land. In de jaren 1600 controleerden de Nederlanders het noordoostelijke deel van het land, en zij gebruikten die politieke en sociale controle om de munt van het land te produceren.

 1. De Braziliaanse real blijft populair in de handel.
  Hoewel de Braziliaanse real een geschiedenis van inflatie heeft, werd de Braziliaanse economie in 2020 nog steeds gerangschikt als de 12e grootste ter wereld naar bbp. Daardoor staat de BRL momenteel in de top 20 van meest verhandelde valuta ter wereld. Het is ook de meest verhandelde van alle Latijns-Amerikaanse valuta.
 2. Brazilië bracht in 2010 de nieuwste serie reaisbiljetten uit.
  De Centrale Bank van Brazilië (BCB) kondigde in 2010 nieuwe biljetten aan. Deze nieuwe reaisbiljetten bevatten niet alleen verbeterde beveiligingselementen, maar werden ook in verschillende formaten gedrukt. Net als bij de valuta’s van verschillende andere landen helpen de biljetten met verschillende afmetingen mensen met een visuele handicap om de afzonderlijke Braziliaanse bankbiljetten gemakkelijk te herkennen.

Braziliaanse reais omrekenen of wisselen

Het goede nieuws is dat u veel mogelijkheden hebt om Braziliaanse munten te bemachtigen. Buiten het bestellen van reais bij uw bank of het wisselen op de luchthaven, kunt u ook gebruik maken van geldautomaten in Brazilië. Zorg er wel voor dat u enkele basisveiligheidsmaatregelen in acht neemt bij het gebruik van geldautomaten in Brazilië.

Bovendien zult u merken dat creditcards in heel Brazilië worden geaccepteerd, waarbij Visa en Mastercard de meest voorkomende zijn. Wees alleen voorzichtig met kosten voor vreemde valuta, die de waarde en het gemak van het gebruik van een creditcard kunnen verminderen.

In ieder geval zult u wat kleingeld nodig hebben voor taxi’s, fooien voor parkeren en rondleidingen, winkelen op de markt en algemene noodgevallen. Vooral buiten de grote steden kan het handig zijn om wat contant geld bij de hand te hebben.

Geld sturen naar Brazilië

Als u geld naar Brazilië stuurt van buiten het land, hebt u veel keuzes, met geldtransfer apps zoals Remitly die aan populariteit winnen. Remitly maakt internationale geldtransfers sneller, gemakkelijker en betaalbaarder.

 

© 2023 Kicker. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.